Hello Málta!

Málta egy parányi szigetország a földközi tenger közepén, Szicília és az afrikai kontinens között. Kellemes klímájának, hangulatos történelmi városainak, ámulatba ejtő tájainak és nem utolsó sorban csodás strandjainak köszönhetően nyáron turisták hada lepi el.

Málta INFO

Málta titka

 • Kis sziget lévén könnyedén bejárhatod
 • Rengeteg a napsütés
 • Ingyenes strand szinte az egész partja
 • Elbűvölő városkái, hangulatos utcái vannak
 • Gyönyörű kikötőiben yachtok és halászhajók ringatóznak
 • Máltán ehetsz pastizzi-t és ihatsz Kinnie-t
 • Itt lelassulsz és elengeded a rohanást (mela), …vagy megőrülsz.

Mennyi idő kell?

Ha csupán a felkapott turista látványosságokat szeretnéd meglátogatni, akkor Máltát 2-3 nap alatt kipipálhatod a bakancslistádon. Amennyiben ennél többre vágysz és a valódi máltai hangulatot szeretnéd átélni, akkor legalább egy-két hétre lesz szükséged.

A szükséges idő attól is függ, mennyire vagy bevállalós és egy bérelt autóval bele mered-e vetni magad a kissé (vagy nagyon) kaotikus máltai forgalomba, vagy inkább a tömegközlekedést választva utazgatsz. Ez utóbbi jelentősen (azaz igencsak) megnöveli a látnivalók és programok közti utazási időt, ellenben egy plusz élményt nyújt.

Időjárás

Nyáron rengeteget süt a nap és ha süt, akkor nagyon süt. +30 fok alá ritkán megy a hőmérséklet. Szóval júliustól szeptember végéig rekkenő hőségben kell elviselni a nyaralás megterhelő napjait. Mindez a magas páratartalom miatt még inkább tűnik döglesztőnek, mint kevésbé. Most szólok, nincsenek fák – vagyis csak nagyon kevés -, ami árnyékot adna, azaz marad a tenger.

A tavasz és ősz ellenben ragyogó. Kizöldül a sziget és néha napján jön egy-két zápor, ami folyókká változtatja a csatornázatlan máltai utcákat. A száraz lábbal való átkelés hmm, csak álom.

Télen nincs hó, és fagy. A hőmérséklet 10-15 fok. Viszont a szél, ami nem ritka, roppant kellemetlen tud lenni. A máltai lakások fűtésére a klíma, vagy a helyi fűtőberendezések szolgálnak (nincs központi fűtés), amik, tekintettel a szigetelés hiányosságaira (hogy finoman fogalmazzak), nem igazán képesek hőséget teremteni.

Közlekedés rejtelmei

Máltán honos bal oldali közlekedés sok ideérkező számára szokatlan, ami a helyiek laza szabály követésével párosulva élménydús autókázást biztosít. Az utak olykor zsúfoltak, és a városokban gyakran alakul ki dugó, ami azért nem okoz órákig tartó araszolást. Lévén a sziget nem túl nagy, autóval könnyen bejárható.

A kétkerekű haladványokkal érdemes óvatosan közlekedni, mert az autósok nem nagyon figyelnek rájuk és az utak rendkívül szűkek.

A tömegközlekedés viszonylag jól szervezett, a buszjáratok gyakoriak viszont a nyári főszezonban igencsak zsúfoltak. A buszmegállóban intenzív kézmozdulattal kell jelezni a sofőrnek, ha szeretnél felszállni, különben nem áll meg. Olykor, ha tele van a busz, akkor megállás nélkül integet vissza a buszsofőr.

Strandok, öblök

Málta valójában egy óriási stranddal körülvett település, ahol kis túlzással szinte bárhol lehet fürödni. Strandokat találhatsz a városok parti sétányaitól pár lépésre, vagy úszhatsz a tengerben a néptelen területeken. A legtöbb partszakasz sziklás, azonban van pár homokos strand is. Jó néhány strandon lehet napozóágyat és napernyőt bérelni. 

A tengeri sünök nem jellemzőek, cserébe azonban időnként a medúzák indítanak jelentős támadást a gyanútlanul lubickolók ellen.

Hol költheted el a pénzed?

Máltán nem jellemzőek a megszokott nagy áruház láncok, bevásárló központok. A városokban és falvakban megannyi kisebb üzletben tudsz vásárolni.

Az egyik legnagyobb pláza, a The Point, Gzirában található.

Adatok

 • Hivatalos nyelv: angol és máltai
 • Pénznem: Euro
 • Főváros: Valletta
 • Éghajlat: mediterrán (nyáron szinte sohasem esik az eső)
 • Közlekedés: bal oldali
 • Tömegközlekedés: busz